Deklaracija "Srbija u EU 2030"

 25. mart 2023.

 

Moramo da znamo da je bitka za ulazak Srbije u EU bitka za demokratiju, jer u EU nema mesta za autoritarizam i nedemokratske prakse. Odustajanje od Evropske unije nije odustajanje od članstva, nego odustajanje od toga da verujemo da se ovde može živeti normalno.

Ako prolazite kroz težak period, morate da nastavite. Jer ako zastanete, propali ste. Ono kroz šta mi, kao najveća opoziciona stranka prolazimo od izbora do danas, jeste teško i mi moramo da se sa tim suočimo i da nastavimo dalje. Moramo da se suočimo sa rezulatima koje smo ostvarili, da se suočimo sa greškama koje smo napravili, da se suočimo sa teškim odlukama i njihovim posledicama.

Naš poziv kao političara nije da negujemo realnost ovakva kakva je, niti da prihvatamo da stvari ne mogu da se promene. Naš poziv je da učinimo sve da je promenimo i onda kada niko drugi osim nas u tu promenu ne veruje. Mi moramo da verujemo da se može živeti u uređenom društvu. Jer je to verovanje fundament života, pokretač svakog zdravog društva i temelj za promenu sistema.

Ovo nije samo pitanje naše politike, ovo je pitanje našeg opstanka kao društva i države. Smisao reformi koje su uslov našeg članstva u EU ne treba da sprovodimo zbog EU, nego zbog sebe. Te reforme Evropskoj uniji znače samo jednu uređeniju zemlju u Evropi više, a nama znače da Srbija postane ono što može da postane. Uređena evropska zemlja.

SSP je garancija takvog života koji nas vodi u Evropsku uniju. SSP će ostati tačka okupljanja svih demokratskih, progresivnih, odgovornih, političkih aktera u zemlji. Samo SSP ima tu političku, organizacionu i, najvažnije, ljudsku snagu da okupi sve društvene aktere željne promene i da te duboke društvene promene iznese.

Borba za pravedno društvo je suština našeg političkog delovanja, a članstvo u EU je naša obaveza prema budućim generacijama. Stranka slobode i pravde je jedini garant članstva Srbije u Evropskoj uniji do 2030 godine.

Dragan Đilas,

25. mart 2023.g.

Preuzmite Deklaraciju "Srbija u EU 2030" na ćirilici

Preuzmite Deklaraciju "Srbija u EU 2030" na latinici

Download Declaration  Serbia in the EU 2030