Marinika Tepić

Potpredsednica

Marinika Tepic

Potpredsednica SSP

Rođena je 8. avgusta 1974. godine u Pančevu.    
Diplomirala je u maju 1995. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu “Jovan Bandur“ u Pančevu, odsek klavir. 

Novinarstvom se bavila 15  godina, bila je urednica-komentatorka nedeljnika “Libertatea”, u kojem je prošla sve profesionalne faze, od novinarke saradnice do članice uređivačkog kolegijuma.

Vojvođanskom mrežom IWPR, pripadala je prvoj generaciji novinara u BIRN-u u Srbiji je. Bila je novinarka i urednica emisije “Vojvodina sat” TV produkcije UrbaNS i dopisništva TV B92 u Novom Sadu. Takođe, radila je i kao novinarka i urednica Gradskog programa Radija 021. U tom mediju bila je zamenica glavnog urednika 2. programa Radija 021, Multi-kulti radio. Pisala je za više časopisa i dnevnih listova.

Odmah po diplomiranju tokom 90-ih, radila je u pančevačkoj Osnovnoj školi “Vasa  Živković” kao profesorka engleskog jezika.   

Aktivno je učestvovala u više projekata različitih nevladinih organizacija u vezi sa ljudskim i manjinskim pravima, suočavanjem s prošlošću, tranzicionom pravdom i razvojem civilnog društva.

Nakon 15 godina rada u novinarstvu odlučila je da se posveti politici jer, kako je izjavila, želi da preuzme odgovornost i počne javno da radi na vrednostima zbog kojih je kao novinarka kritikovala političku elitu. 
Pored članstva u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, NUNS-u i NDNV-u, bila je i članica i predsednica više komisija u Skupštini Pančeva. U septembru 2009. godine imenovana je za zamenicu direktora Vladine Kancelarije Nacionalnog  saveta za decentralizaciju Republike Srbije u mandatu od 2008. do 2012. godine.

Na funkciji Pokrajinske sekretarke za sport i omladinu u Vladi AP Vojvodine, bila je od 2012. do 2016. godine.
Posle vanrednih parlamentarnih izbora marta 2014. godine prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Međutim, ubrzo posle konstituisanja parlamenta podnosi ostavku, odlučivši da ostane u Pokrajinskoj vladi do kraja mandata 2016. godine. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine izabrana je za narodnu poslanicu na listi Saveza za bolju Srbiju, koji su činile LDP, SDS i LSV. U istom sazivu parlamenta izabrana je za predsednicu Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije. 

Zbog neslaganja sa daljom politikom i koaliranjem sa SNS u Novom Sadu, krajem januara 2017. godine napušta LSV i odlučuje da podrži predsedničkog kandidata Sašu Jankovića koji je ostvario drugi rezultat na predsedničkim izborima.

Usled ukrupnjavanja u poslaničkom klubu, u aprilu 2017. pristupila je Novoj stranci i bila članica Predsedništva te partije. Posle osam meseci podnosi ostavku na sve funkcije u stranci zbog odgovornosti za loš rezultat na beogradskim izborima, iako nije bila deo beogradskog tima i učesnica na tim izborima.
Krajem maja 2018. godine postala je članica Kluba samostalnih poslanika u Skupštini Srbije, a u martu 2019. i šefica tog poslaničkog kluba.

Sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i najbližim saradnicima, u aprilu 2019. godine osniva Stranku slobode i pravde, čija je potpredsednica. Na parlamentarnim izborima 2022. bila je nosilac liste “Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije” koja je ostvarila drugi rezultat u ukupnom rezultatu u Srbiji, odmah iza vladajućeg SNS-a, a najbolji opozicioni rezultat.

Od 2. avgusta 2022. godine kada je konstituisan novi saziv Skupštine Srbije predvodi poslaničku grupu “Ujedinjeni – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA”. Takođe, predsednica je najznačajnije međunarodne delegacije Narodne skupštine – Parlamentranog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji čine poslanici Evropskog parlamenta i poslanici Parlamenta Srbije. U ovoj delegaciji je kopredsedavajuća sa italijanksom evro-poslanicom Moreti, predvodeći ovo jedino zajedničko mešovito telo sa evro-poslanicima, koje zaseda dva puta godišnje u Beogradu i Strazburu i koje usvaja deklaracije obavezujuće za informisanje o stanju u Srbiji, a koje se uručuju Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Majka je dvoje dece, živi u Novom Sadu.