Grujić: Građani ostali bez zaštite na izloženost političkom progonu

 28. februar 2023. 11:50

"Mlaka reakcija Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja na politički progon građana i nedozvoljenu obradu podataka u našoj zemlji predstavljaju pravu katastrofu koja nam govori da zaista živimo u diktaturi. Upravo to daje potpunu sliku o "uspešnosti" njihovog delovanja tokom 2021. godine, kao i o nezavisnosti njihovih kancelarija u odnosu na politički uticaj", rekla je narodna poslanica poslaničke grupe "Ujedninjeni" - SSP, PSG. Preoket, Sloga dr Danijela Grujić.

Grujić je istakla da treba obratiti pažnju na reakcije Poverenika Milana Marinovića i Zaštitnika Zorana Pašalića na ispoljene sumnje u javnosti o protivzakonitoj upotrebi biometrijskog nadzora od strane policije na protestima krajem 2021. godine. Kako je kazala, sumnja se da su tada policajci u civilu koristili specijalne mobilne telefone s kamerama za prepoznavanje lica što je upareno sa bazom biometrijskih fotografija i podacima o ličnosti MUP-a proizvelo prekršajne prijave koje su dobili učesnici protesta na osnovu identifikovanja bez legitimisanja na samom protestu. "Slične sumnje su pratile i julske proteste 2020. godine. Postavlja se pitanje šta su Poverenik i Zaštitnik učinili tada po upućenim pritužbama građana?", rekla je Grujić i  dodala:

 

- Poverenik Marinović je u skupštinskoj raspravi u odgovoru na navode poslanice SSP-a Jelene Milošević rekao da nije dobio pritužbe od građana iz Niša, što je neistina o čemu imamo dokaze. A u vreme protesta je u izjavi za Slobodnu Evropu tvrdio da će ispitati navode organizatora protesta i eventualno pokrenuti nadzor. Prethodni Poverenik Rodoljub Šabić je tada spomenuo čitav set mogućnosti koje stoje na raspolaganju Povereniku od nadzora, zabrane nedozvoljene obrade podataka do pokretanja prekršajnog postupka i podnošenja krivične prijave. Ništa od toga se nije dogodilo.- pojasnila je poslanica Grujić.

Grujić je takođe istakla da u razmatranom Izveštaju Zaštitnika građana na strani 89. stoji da su razmotrene pritužbe nezadovoljnih građana na po njihovom mišljenju neosnovano podnete prekršajne prijave MUPa, uz napomenu "da treba vršiti kontinuirano praćenje rada prekršajnog suda, jer se uviđa opasnost mogućeg tereta troškova neosnovano vođenog prekršajnog postupka što pada na teret budžetskih sredstava". 

- Dakle, reakcija na pritužbe građana je kontinuirano praćenje! U oba slučaja građani su zapravo ostali sasvim uskraćeni od zaštite na izloženost političkom progonu, zaključila je narodna poslanica dr Danijela Grujić