Poslanica Grujić: Predlozi pravosudnih zakona znatno ispod evropskih standarda

 08. februar 2023. 00:00

Jedan od važnijih zaključaka Udruženja sudija i tužilaca Srbije jeste da ovi predlozi zakona stoje znatno ispod evropskih standarda, da prete da će ugroziti nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva i da ne štite ugled i dostojanstvo profesije sudija i javnih tužilaca. Istrajavanje na goloj formi je najuverljivija potvrda da se pravna država kod nas ostvaruje bez ograničenja vlasti, dakle, samo u strogo formalnom smislu., rekla je povodom seta pravosudnih zakona u Skupštini Srbije narodna poslanica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Danijela Grujić.


Kao potvrda toga je pokušaj da se potpuno isključi mišljenje struke u stvari koje zadiru u same temelje demokratske pravne države, u pitanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, rečito govori o time da je set pravosudnih zakona samo poslužio aktuelnoj vlasti da nastavi održavanje privida demokratskog uređenja naše zemlje.

Da nije tako, između ostalog, ovi zakoni ne bi ušli u skupštinsku proceduru tako naglo svega 36 sati od završetka javne rasprave. Vlada Srbije kao predlagač nije ni razmatrala primedbe i predloge na nacrte zakona prispele iz javne rasprave, baš kao što uhodano odbacuje amandmane opozicionih poslanika, izigravajući smisao političkog i društvenog dijaloga, zaključila je poslanica Grujić.