Stefanović u Skupštini: Ne dozvoljavate nezavisnost sudstva u Srbiji

 05. februar 2023. 00:00

"Stranka slobode i pravde je za punu nezavisnost našeg pravosuđa. Ono što ste predložili sada u formi zakona jeste zadržavanje političke kontrole nad izborom sudija nakon nelegalnog referenduma. Promenili ste formu, a kočnice zadržali. Nema specijalnog tužilaštva za korupciju državnih funkcionera sa tužilačkom policijom, nema obaveznosti reagovanja tužilaštva za određena krivična dela i obaveznost dnevnog obaveštavanja javnosti od strane tužioca.
Nemate ni garancije rešavanja Krušika, Jovanjice, Savamale i hiljade komada korupcije širom Srbije koju sprovode funkcioneri ove vlasti. Nema obaveznosti suđenja dan za dan u krivičnim predmetima, nema oduzimanja prava ljudima bliskim vlasti da na osnovu lekarskog uverenja izbegavaju zatvor. 


Vi ste tas Pravde iskrivili u ovoj zemlji, a povez sa očiju Pravde ste sklonili, pa pravde nema za sve iste i jednake. Vaši zakoni su samo drugi način vaše kontrole pravosuđa i ugrožavanje ogromne većine poštenih i savesnih sudija i tužilaca. Ako naš narod nakon ovih zakona traži nasušnu pravdu, moraće da čeka dugo i moraće da bude isključivo u šinjelu straha i podobnosti ako misli da reši bilo koji problem. Ta zarobljenost države neće nestati dok Srbija zaista ne dobije slobodu i pravdu.", rekao je u svom obraćanju u Skupštini Srbije zamenik predsednika SSP Borko Stefanović.