Tepić: Politka jednog čoveka i netransparentnost pregovora doveli do kraha tog procesa

 02. februar 2023. 00:00

Povodom predstojeće sednice Skupštine Srbije, potpredsednica Stranke slobode i pravde MarinikaTepić je gostujući na Insajder televiziji rekla da na toj sednici neće biti predstavljen francusko-nemački predlog, već izveštaj za KiM i da će poslanička grupa "Ujedinjeni" glasati protiv tog izveštaja: "Ništa nismo saznali o pregovaračkom procesu odnosno dijalogu Beograda i Prištine. Mi inače ne znamo šta Aleksandar Vučić 10 godina pregovara, to saznajemo iz medija, spekulišemo i tumačimo. Smtaramo da građani moraju biti upoznati sa tim, da li je to uopšte tačno, da li postoje još neka akta koja ulaze u taj paket predloga.", rekla je Tepić i dodala: 


"Ja ću tražiti od predsednika Skupštine Srbije da momentalno medjunarodnim čioniocima koji se formalno zovu Francuska i Nemačka uputi zahtev u ime Narodne skupštine da se taj dokument učini javnim. To je i način da saznamo da li je tačno da Evropljani insistiraju da on bude tajan ili je to samo izgovor za predsednika Republike, jer se suočava sa krahom svoje politike. Potpuno je dokazivo da je politka jednog čoveka i netransparentnosti celog procesa dovela do sloma tog procesa."

"Bojim se da će ova sednica ličiti na onu od pre šest meseci, čak se bojim da će biti agresivnija i konfliktnija i da će služiti tome za međusobne napade i optužbe i preslišavanja iz prošlosti. SSP i naš poslanički klub apeluje da se sve kolege suzdrže od ličnih uvreda i prozivki ko je izdajnik ili prodavac tuđe krvi, šetočina i sl. Mi želimo da se bavimo budućnošću. Važno je da probamo da podvučemo crtu, jer je jasno da je politika jednog čoveka doživela krah, da niko ne može sam da donosi ovako važne i teške odluke i sada kada se država suočava sa tom činjenicom, apeluje se na jedinstvo i razumevanje.", rekla je Tepić iznoseći svoja očekivanja povodom predstojeće sednice Skupštine.

Ona je podsetila da SSP konstantno insistira na tome da Srbija mora da se usaglasi sa spoljnom politikom EU i istakla da su crvene lnije preko kojih se ne sme prelaziti i teme oko kojih nema pregovora - priznanje Kosova i zahtevanje od Srbije da da saglasnost za ulazak Kosova u UN.