Tepić: Zakon SSP-a nudi rešenja za dodatna sredstva u budžetu Srbije – na potezu Skupština

 05. decembar 2022. 00:00

Poslanička grupa koju čine SSP, PSG, Preokret i Sloga – Ujedinjeni, neće glasati za budžet za 2023. godinu iz nekoliko važnih razloga: Prvo, inflacija i dalje divlja, poskupljenja su tolika da i najavljeno povećanje plata i penzija ne može da sustigne ni zvanično pretpostavljenu inflaciju. Drugo, zbog energetske krize i štete koja je napravljena zbog nestručnog vođenja elektroenergetskog sistema, što je platilo svako domaćinstvo u Srbiji u iznosu od 750 evra u 2022. U 2023. ta šteta će dodatno zadužiti građane za 500 evra po domaćinstvu. I treće, državna kasa je prazna, što ponovo vodi ovaj režim u dodatno zaduživanje, rekla je na konferenciji za štampu Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe koju čine Stranka slobode i pravde, PSG, Preokret i Sloga – Ujedninjeni.

Tepić je dodala da će novim budžetom vlast zadužiti građane Srbije za gotovo 8 mld evra, navodeći i podatak da kamate na sva zaduživanja iznose 147 mld dinara što predstavlja iznos jednak ukupnim davanjima za najranjivije kategorije građana Srbije, kao i da su novim budžetom smanjena i sredstva za privredu i da će 80% već umanjenog budžeta za privredu biti usmereno ka stranim investitorima, a ne domaćim.

SSP već godinama upozorava da će se mržnja, vređanje i huškanje na one koji drugačije misle, što su poruke s najviših pozicija vlasti, preliti na svakodnevicu i na decu po školama. “O dostojanstvu prosvetnih radnika, ministarstvo je trebalo da razmišlja onda kada je dozvolilo da nastavničke plate budu ispod republičkog proseka. Tepić je istakla da postoji rešenje za povećanje plata i da se ono nalazi u novom zakonu koji je Stranka slobode i pravde zvanično uputila u skupštinsku proceduru. “Radi se o zakonu o porezu na ekstraprofit kojim bi budžet republike Srbije bio pomognut finansijskom injekcijom u iznosu od gotovo milijardu evra, tako što bi se od kompanija, prvenstveno NIS-a i ZIjin-a, koji su profitirali na postojećoj krizi, deo njihovog dodatnog prihoda vratio u budžet Srbije.
“Tako se odmah mogu podići plate nastavnika na 100.000, osnovna plata lekara na 150.000, a medicinskih sestara na 85.000. Za ovo je potrebno 640 miliona evra i politička volja vladajuće većine da kaže da je to dobro rešenje”, zaključila je poslanica Tepić.