Đilas: Vučiću, Beograđani neće ni tebe, ni Šapića! Raspiši izbore

 09. avgust 2023. 18:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je Draganu Đilasu da će raspisati beogradske izbore za april 2023. godine. To se, naravno, nije dogodilo, a čak je predsednik Srbije u jučerašnjem obraćanju javnosti rekao da nikome nije obećao izbore u glavnom gradu.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ovim povodom izjavio je:

- Aleksandar Vučić je pet dana posle razgovora sa mnom obećao, ne opoziciji, već građanima Beograda ponavljanje izbora. Tada je javno rekao da je pitanje legitimiteta najvažnije u politici i da vlast koja je dobila manje glasova od opozicije nema legitimitet. Danas tvrdi suprotno. Iznenada zaboravlja da je SNS manipulacijama sa odbornicima POKS-a i Zavetnika poništio volju birača koji su 70.000 glasova više dali opoziciji i jasno rekli da ne žele da Beogradom vlada SNS.

16 meseci Stranka slobode i pravde, sa svojim partnerom Pokretom slobodnih građana traži izbore u Beogradu.

Pozivam Aleksandra Vučića da ne pogazi u potpunosti reč koju je dao, obećanje koje je dao Beograđanima i da pokrene proces koji vodi izborima u Beogradu do kraja godine.

Pozivam ga da traži od Aleksandra Šapića da podnese ostavku, ukoliko ga ovaj uopšte sluša i da se krene u proces održavanja beogradskih izbora. Ne samo zato što je obećao, ne samo zato što vlast u Beogradu nema legitimitet zbog broja glasova koji su dobili na izborima, već i zbog činjenice da je danas taj broj onih koji podržavaju SNS vlast drastično manji nego pre godinu dana.

Beograd hoće promene. Beograđani neće više ni Šapića, ni Vučića. I to zna i Aleksandar Vučić i zato i ne raspisuje izbore u strahu od izbornog poraza koji je neminovan - zaključio je Đilas.