Živković: Tražim da građani jasno i glasno čuju da Zijin ne radi u skladu sa zakonima

 30. mart 2024. 10:01

“Tražim da Ministarstvo rudarstva i energetike transparentno i jasno odgovori na pitanje koliko tona koncentrata se dnevno izvozi iz Bora, koji tačno plemeniti metali su sadržani u tom koncentratu i da li je to u skladu sa svim zakonima i Ustavom. Zato sam uputila i poslanička pitanja. Ona na koje odgovore godinama ne možemo da čujemo” izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković.

 “Znam da je eksploatacija rude neograničena i ubrzana, da iz Bora dnevno ode šest do osam kompozicija sa po 16 vagona koncentrata, a ne finalnog proizvoda i da nema poreza na ekstraprofit, što je protiv svakog interesa države” istakla je Živković i naglasila da zato i traži da i građani Srbije čuju da Zijin ne radi u zakonskim okvirima, da pogoni i rudnici rade bez zakonom određenih dozvola i studija uticaja na životnu sredinu, ali i da vlast ministarstvu i inspekciji ne dozvoljava slobodan rad u skladu sa zakonima naše

 

 -To dokazuju činjenice da je rudnik Čukaru Peki oko godinu dana radio pre nego je zvanično "pušten u rad". Upravni sud je oborio dozvolu za rad rudniku Cerovo, ali on i dalje radi. Javna rasprava o otvaranju novog ležišta "Borska reka" je bila sakrivena i od novinara i od građana Bora iako podrazumeva rušenje gradske mesne zajednice sa rednim brojem jedan. 

 “Poslednje analize Instituta za rudarstvo i metalurgiju pokazuju da je u februaru ove godine arsen imao i do 45 puta veću koncentraciju od prosečnih ciljanih godišnjih vrednosti. Tolika izloženost teškim metalima direktno dovodi do povećanja svih oblika maligniteta, na šta je još 2019. godine upozorio i Institut za javno zdravlje Batut, ali ničeg od ovoga nema ni u medijima sa nacionalnom frekvencijom, to ne čujemo ni u Skupštini Srbije, niti od nadležnih ministara. Gospodine Vučiću, i svi ostali koji u u ovom zločinu saučestvujete, odzvanjaće Parlament ovim podacima jer građani Srbije moraju da znaju istinu, a nakon promene vlasti ništa vas neće zaštititi od pravde pred oslobođenim institucijama naše države” zaključila je Živković.