Aksentijević (SSP): Šta je važnije - rejting ili život?

 11. mart 2023. 09:30

Nedeljama unazad u rijaliti programu televizije Pink jedan od učesnika vređa, ponižava i fizički nasrće na bivšu partnerku i na aktuelnu partnerku koje su takođe učesnice rijalitija. Njegove uvrede, pretnje i nasrtanje se zatim pojavljuju na brojnim portalima, društvenim mrežama kao i štampanim izdanjima tabloida. Prijatelji žena koje nisu u rijalitiju tvrde u intervjuima kako je pomenuti mladić zlostavljao svoju bivšu ženu i iznose skandalozne detalje koje žrtva potvrđuje u programu. I na sve to država ćuti. Za to vreme u Srbiji je ubijeno devet žena, od nove godine jedna žena nedeljno izgubi život kao žrtva porodičnog ili partnerskog nasilja.


Zahtevamo od policije da hitno zaustavi iživljavanje nad dve žene u rijaliti programu televizije PINK i ispita sve one koji tvrde da je pomenuti učesnik zlostavljao jednu od dve žene pre nego što su ušli u rijaliti. Zahtevamo od ministarke kulture i informisanja i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maje Gojković da preduzme mere iz svoje nadležnosti i spreči dalje emitovanje scena nasilja koje po mišljenju stručnjaka mogu da budu okidač za potencijalne zlostavljače da se aktiviraju. Tražimo od Olivere Zekić i REM-a da se u skladu sa svojim ovlašćenjima jasno odrede prema spornom sadržaju i onemogući televiziju PINK, koja je korisnik Nacionalne frekvencije, da nesmetano nastavi da emituje program u kome dominiraju verbalna i fizička agresija prema ženama.

Ako svi nadležni nastave da glasno ćute i ne preduzmu ništa da spreče nasilje koje se emituje u programu uživo onda je jasno da je ova vlast samo servis Željka Mitrovića i televizije PINK i da im je zajedno gledanost rijaliti programa na toj televiziji važnija od života žena.   

Dušan Aksetnijevića predsednik Resornog odbora za kulturu Stranke slobode i pravde