Dr Grujić: Moramo skinuti lance s ruku naše inteligencije

 02. april 2024. 15:31

Dalje propadanje i rastrojstvo našeg obrazovnog sistema, povrh svega krunisano i aktuelnom erozijom autonomije Univerziteta, moguće je zaustaviti ozbiljnim reformskim zahvatom na bazi podizanja poštovanja prosvetne profesije, što nije ni u dalekim mislima vladajućoj SNS kliki. Upravo su zavisnost i životna nesigurnost željeni milje režima za našu inteligenciju.


Da bismo skinuli lance sa ruku naših nastavnika i profesora neophodno je potpuno razobličiti načine manipulisanja njihovom egzistencijom i u korenu preseći glavne uzroke. A to su pre svega pitanja sigurnosti zaposlenja na osnovu stručnog uspeha i bez političkog uticaja, visine primanja koja umesto ispod moraju biti iznad republičkog proseka, afirmacije prosvete, znanja i poštenog postignuća pojedinca u društvu i veome važne dosledne osude i kažnjavanja nečasnog sticanja diploma i zvanja.

Od spremnosti da se uhvatimo u koštac s ovim problemima uveliko zavisi budućnost naše zemlje. Demokratske snage promene su za to spremne i sposobne. Iluzorna su takva očekivanja od onih koji su nas u ovo žalosno stanje doveli i kojima je to jedan od ključnih mehanizama održanja na vlasti.

dr Danijela Grujić
članica Predsedništva SSP