Dr Grujić (SSP): Ukinuti liste čekanja za najteže obolele pacijente

 21. avgust 2023. 12:32

Kada čoveku visi život o koncu, može li on bezbrižno čekati mesecima na odluku komisije Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje o svojoj sudbini? Prema mišljenju našeg Ministarstva zdravlja, kao u potresnom slučaju Jelene Stojiljković (21) iz Velikog Gradišta, očito da može i treba. To da je svaki ljudski život dragocen moralo bi najpre da zna i afirmiše u jednom društvu Ministarstvo zdravlja. 
Zbog toga sam danas ispred Stranke slobode i pravde i poslaničke grupe "Pravac Evropa" uputila poslaničko pitanje ministarki zdravlja Danici Grujičić o tome da li će ministarstvo zdravlja uvesti poseban protokol o hitnom odlučivanju komisija RFZO o daljem lečenju u roku od najduže nedelju dana za slučajeve pacijenata sa retkim bolestima i pacijenata čiji su život i zdravlje ozbiljno ugroženi od smrtonosnih bolesti.
 Poražavajuće je to što se kod nas sasvim odomaćilo najbesramnije pitanje - koliko košta ljudski život? I nije samo ovo sa komisijama problem, veliki problem je i nedostupna dijagnostika, sporo prikupljanje nalaza nekada i mesecima kada svaki dan može biti presudan u borbi za život. Koliko to sve samo obeshrabruje čoveka sa takvom mukom, kao da je ostao sasvim sam i bez pomoći države. Stranka slobode i pravde izdvaja kao prve prioritete oporavka zemlje nakon naprednjačkog režima upravo znatno ulaganje u zdravstvo i prosvetu i visoko vrednovanje ljudskog života i dostojanstva čoveka.
 Narodna poslanica dr Danijela Grujić