Dr Stojšić (SSP): Ministarko Grujičić, šta se dešava sa bolnicom u Batajnici?

 02. april 2023. 10:20

Gospođo ministarko Grujičić, šta se dešava sa bolnicom u Batajnici koja je izgrađena za vreme pandemije, a danas je neiskorišćena. Podsećam Vas da ste na početku svog mandata doneli odluku da bolnici u Batajnici promenite namenu u bolnicu za palijativnu negu bolesnika, čim broj teže obolelih od kovida-19 bude nizak. Ova Vaša najava je naišla na odobravanje pošto smo jedina zemlja u regionu koja nema ovakav vid zdravstvene nege u državnoj zdravstvenoj praksi.

Pandemija na opšte zadovoljstvo jenjava, ali su bolesnici sa malignitetom i dugotrajnim uznapredovalim bolestima prepušteni sami sebi i svojim porodicama. Članovi porodice obolelih su prinuđeni da uzimaju bolovanje, neretko gube posao ili su prinuđeni da plaćaju negovatelje. Poznati su i Vama slučajevi kada su pojedine porodice prodavale imanje, kuće ili stanove kako bi obezbedila negu za svoje najbliže. U privatnim domova za palijativnu negu nema dovoljno mesta, a velki broj potencijalnih korisnika nije u mogućnosti da plati takav vid nege.

 

Zato vas gđo ministarko Grujičić pet meseci nakon Vašeg obećanja pitamo šta vas sprečava da pomognete teško obolelima koji su godinama uplaćivali zdravstveno osiguranje, a ne mogu da ostvare pravo na palijativnu negu i zbrinjavanje u državnoj bolnici. Da li je pravi razlog nedostatak lekara koji odlaze iz Srbije u kojoj je plata vojnika specijalca dva puta veća od plate lekara specijaliste. Ako ovo nije tačno i ako imamo na birou za zapošljavanje zdravstvene radnike, da li ste razmišljali o tome da ih zaposlite, ali bez obaveze da se učlane Vašu Srpsku naprednu stranku, što ste sami naveli kao uslov za napredovanje.

prim dr sc med Jelena Stojšić, članica resornog Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde