Dr Stojšić: Zbog loše zdravstvene politike neće imati ko da nas leči

 26. jun 2023. 18:02

Za obavezno šestomesečno stažiranje mladi lekari u Srbiji ne dobijaju naknadu. Za promenu te odluke nije bilo dovoljno ni to što su u vreme korona pandemije radili sa obolelima, noću dežurali i pružali prvu pomoć i negu, baš kao i njihove starije kolege. Za promenu te odluke nije dovoljno ni obećanje gospođe ministarke Grujičić. Za razliku od naših, lekari u Evropskim zemljama za ovaj vid stažiranja dobijaju nadoknadu. Za razliku od današnje prakse u Srbiji se nekada stažiranje koje je trajalo godinu dana plaćalo i ulazilo u radni staž.

Na ovaj način vlast ponovo pokazuje nebrigu za naše lekare, a onda za pacijente i zdravlje građana. Umesto da im se pruži mogućnost da se posvete svom humanom pozivu i ostanu u zemlji i leče sve starije i ozbiljnije bolesne građane, uskraćivanjem naknade za uloženi trud i stečeno praktično znanje država kao da se odriče njihovog stečenog znanja i želje za nadogradnjom.

Ovakvom nebrigom mladim lekarima je ugrožena egzistencija pa su primorani da uče slovenački i nemački i sa diplomom i pasošem odlaze iz Srbije. Zbog loše zdravstvene politike, građane Srbije uskoro neće imati ko da leči.

 


Dr Jelena Stojšić, Odbor za zdravstvo Stranke Slobode i Pravde