Grujić: Inicijativa za promenu naziva dvorca koji nosi ime po nemačkom nacisti

 13. mart 2023. 11:23

Inicijativa za promenu imena dvorca Nojhauzen u Srpskoj Crnji izgubljena u četvorogodišnjoj proceduri je neverovatno saznanje stečeno iz odgovora na moje poslaničko pitanje ministarki kulture Maji Gojković. A koliko je to samo sramno za aktuelni režim pokazuje i to što je opisana epopeja oko kontroverznog imena naciste u nazivu dvorca umešno zabašurena podacima bez navodjenja bilo kakvih datuma.

Ne znajući za prethodnu "zalutalu" inicijativu odbornika Skupštine opštine Nova Crnja Ranka Brborića iz 2019. godine, u saradnji sa predsednikom opštinskog odbora SSP-a u Novoj Crnji Dragišom Latinovićem upitala sam ministarku Gojković da li će njeno ministarstvo zaštiti antifašističku tradiciju u našoj zemlji zabranom korišćenja imena visokog oficira nemačke okupacione vojske Franca Nojhauzena u nazivu ovog velelepnog dvorca u Srpskoj Crnji. Iako na oko trivijalna stvar oko imena dvorca, ona duboko vređa osećanja građana Nove Crnje i cele naše zemlje podsećajući nas na obest okupatora sasvim sličnu ovoj ispoljenoj u jogunastom razvlačenju procedure.

Umesto da se po ubrzanoj proceduri sve rešilo još te 2019-te godine uz razumevanje da je učinjena velika greška i da je neoprostivo što je graditelj dvorca bio nacista i neprijatelj našeg naroda, vlast flertuje sa fašizmom. I to ne čini prvi put, podsetiću samo na podizanje Spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine u Novom Sadu gde su u pratećoj dokumentaciji pored nevino stradalih i imena krvnika iz Novosadske racije. U svemu tome najviše brine to što zanemarivanje nezadovoljstva građana na urušavanje antifašističke tradicije za posledicu ima otvoren porast fašističkih izgreda širom zemlje. Bez adekvatnog i doslednog odgovora države imamo fašizam u porastu.

dr Danijela Grujić, narodna poslanica