Jagodina: Tribina o predlogu izmena Zakona roditelj - negovatelj

 16. decembar 2022. 00:00

Tribina o predlogu Zakona Roditelj-Negovatelj održana je i u Jagodini, a imala je za cilj bolju informisanost roditelja dece s poteškoćama u razvoju koji bi bili direktni korisnici ove podrške države. Organizatori tribine su saslušali i sugestije članova udruženja -roditelja dece sa poteškoćama u razvoju koji se ovim pitanjima i problemima bave više godina i koji su najbolji poznavaoci prilika i problema u ovoj sferi socijalne zaštite.

Predlog izmena i dopuna Zakona Roditelj- negovatelj koji predlaže Stranka slobode i pravde je dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti. Ovim predlogom bi se zakonski uveo status Roditelj - negovatelj, čime bi se roditeljima dece sa poteškoćama u razvoju omogućilo garantovano pravo na redovna mesečna primanja, kao i pravo da nakon 15 godina ovog statusa ostvare pravo na starosnu penziju.
U tribini su uzeli učešće i relevantni sagovornici: Irena Živković, predsednica resornog Odbora SSP za socijalnu politiku, Nikola Cvetanović iz Resornog odbora iz Kruševca, Bojan Todorović, predstavnik roditelja iz Kragujevca, kao i narodni poslanik Dalibor Jekić, pa se razgovaralo o konkretnim problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju.
Svi su saglasni u tome da Zakon Roditelj-Negovatelj može da bude prvi korak ka otvaranju svih važnih tema iz ove sfere i da će, ukoliko se usvoji, označiti početak prave brige države o svojim građanima koji vode svakodnevne bitke da svojoj deci i bližnjima s ovom vrstom problema pruže adekvatnu negu i podršku.
Osobe sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju ne smeju da zavise od humanosti ili milostinje. Njihova prava su obaveza države i to je ono na čemu će Stranka slobode i pravde insistirati i na dalje.