Jelena Berar: Skupštinsko nasilje nad ženama

 09. novembar 2022. 00:00

U Srbiji je ove godine ubijeno 25 žena. Porast nasilja nad ženama je ogroman i o tome govore svi oni koji se bave ovom tematikom. Oni nas takođe uče da pre svakog fizičkog nasilja, žena prvo bude žrtva verbalnog nasilja i uvreda.
Juče su u Skupštini Srbije žene bile žrtve verbalnog nasilja i seksističkih ispada. Poslanik vladajuće SNS stranke, Dalibor Šćekić, je vređao svoju opzicionu koleginicu, Tatjanu Manojlović. Sa mesta predsedavajućeg, potpredsednica Skupštine, Sandra Božić, ženama, ćerkama i majkama koje su birali građani ove zemlje poručila je da se “nude”, samo zato što prolaze pored klupa u kojima sede poslanici Srpske napredne stranke. Da ništa od ovoga nije izolovan incident, potvrđuje i to, što je Bratislav Gašić, poznat po tome “da voli žene koje lako kleknu”, što je sam i to u javnosti izgovorio, imenovan za člana Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.
U Srpskoj naprednoj stranci se očigledno ne poštuju oba pola jednako. Naklonjeni su onom muškom.
Ako hoće da dokažu da to nije tačno imaju jednostavan izbor: svaki poslanik koji je uvredio ženu seksističkim izjavama, treba pod hitno da podnese ostavku ili da mu bude oduzet mandat. Sve drugo je naprednjačka kapitulacija pred muškim šovinizmom, koji je jednako odvratan, koliko i opasan.
Samo jasnim zauzimanjem stava možemo započeti borbu za jednakost koja je nakon deset godina naprednjačke vlasti, samo mrtvo slovo na papiru. I to nije stranačko već civilizacijsko pitanje.

Jelena Berar, Gradski odbor Stranke slobode i pravde Beograd