Nikezić: Posledice odsustva agrarne politike su tragične

 15. februar 2023. 10:45

SNS vlast je odgovorna za pravi pomor stoke u Srbiji, pošto je po poslednjim objavljenim statističkim podacima na kraju 2022. bilo 13% manje goveda, 15% manje svinja i 19% manje grla živine nego 2012. godine.

Proizvodnja hrane je najveći prirodni resurs kojim Srbija raspolaže i nikome nije jasno zašto se 10 godinama sistemski zapostavlja? Zašto su nam subvencije među najnižim u Evropi, a dizel za poljoprivrednike najskuplji? Zašto izvozimo jeftine žitarice, umesto da ih uložimo u obnovu stočnog fonda i preradu mesa? Zašto smo PKB, sa najvećom farmom krava i goveda u regionu, prodali Arapima u bescenje da bi oni danas proizvodili travu? Zašto država favorizuje uvoznički lobi, umesto da garantuje otkupne cene poljoprivrednih proizvoda?

Posledice odsustva agrarne politike su tragične, jer poljoprivrednici danas zatvaraju farme, krče voćnjake i trajno napuštaju domaćinstva, pošto ne vide nikakvu perspektivu u proizvodnji hrane u Srbiji.

Najveću cenu sloma poljoprivrede na kraju plaćaju građani, jer nam je hrana prošle godine poskupela duplo više nego u EU, a u Srbiji danas pijemo poljsko mleko i jedemo kazahstanski pasulj, kineski luk i smrznuto meso iz Južne Amerike.

Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde