Nova Pazova ostaje bez biblioteke?!

 28. avgust 2023. 14:42

Biblioteka je do 2003. godine bila smeštena u prostorije u samom centru Nove Pazove u kojima je imala dobre uslove za rad. Zbog rušenja te zgrade premeštena je u neadekvatne i zabačene prostorije pored prostorija fudbalskog kluba. I pored obećanja tadašnjih vlasti da je to samo privremeno rešenje i da će se iznaći adekvatno rešenje i posle 20 godina ništa nije učinjeno po tom pitanju.

Zbog nedostatka prostora i nemogućnosti adekvatnog rada sa decom kao privremeno rešenje 2012. godine, dečija biblioteka je premeštena u prostorije u samom centru Nove Pazove. Takve prostorije nisu namenje ni za studente ni za đake jer u njima čitaonica ne postoji.

Takođe ne postoji prostor u kojem bi čitaoci mogli da koriste internet i ne  postoji adekvatan prostor za ostale aktivnosti : susrete sa piscima, promociju knjiga, obuku korisnika u novim infomacionim tehnologijama.
Sama zgrada je  u lošem stanju, a nakon oluje je potrebna celokupna rekonstrukcija objekta, a knjižni  fond biblioteke se sad nalazi u neadekvatnim uslovima za čuvanje knjiga. Knjige se nalaze  pod najlonima i u  kutijama u prostorijijama  koje nemaju prozore i koje nemaju deo krova.Uz preveliku vlagu postoji mogućnost uništenje knjižnog fonda biblioteke.Samim tim nisu ispoštovani zakonski uslovi za smeštaj i čuvanje knjžnog fonda biblioteke.
Sramota  je što danas Opština Stara Pazova nije u mogućnosti da napravi novu zgradu biblioteke u Novoj Pazovi iako važi za jednu od najbogatijih opština u Republici Srbiji.
Opštinskoj vlasti je očito bitnije davanje velikih suma novca raznoraznim udruženjima i klubovima i kupovina glasova za predstojeće izbore nego ulaganje u prosvetu i kulturu!


Opštinski odbor SSP traži hitnu reakciju nadležnih u opština u cilju spašavanja knjižnog fonda biblioteke i hitnu izgradnju ili pronalaženje novih adekvatnih prostorija za biblioteku u Novoj Pazovi.


Aleksandar Korolija, Stranka slobode i pravde OO Stara Pazova