Pernat (SSP Zrenjanin): Srbija vapi i krvari

 15. maj 2023. 17:40

Mnogo porodica je zavijeno u crno, bezumnim činom, koji zadesio Srbiju, mnogo je onih koji će nositi traume čitavog života i zbog toga izražavam najdublje saučešće. Ali ovog puta obraćam se isključivo kao majka troje dece, nema od straha, utrnuta od bola. Tragedija koja se dogodila, na najbolniji način, otkrila je sve pukotine ovog društva i sistema koji ne može da zauzda nasilje najmlađih.

Još dve tragedije, obe u Zrenjaninu. Učenica osnovne škole nožem je povredila drugu učenicu, a po nezvaničnim informacijama u Radojevu, dečak 13 godina, nožem i sekirom napao majku.
Pitam se kako smo stigli do potpune dehumanizacije društva? Deca koja čine teška krivična dela, sve su mlađa, da li nam se dešava „kopiket“ efekat? Govor mržnje i nasilja koji se plasira sa nacionalnih frekvencija, vređanje neistomišljenika ne jenjava. Sistem je slomljen, bolest otišla duboko, a bojim se da vlast nema koncept odgovornosti na sve ovo što se dešava. Deca i mladi su najslabija karika jednog društva , a najslabija karika prva popušta. Kao da je pokrenuta lavina agresivnih implusa i stradaju nam oni za koje najviše strepimo.


Kao društvo moramo da reagujemo pod hitno. Mirni protesti ljudi sa najglasnijom tišinom i najjasnijom porukom: Srbija protiv nasilja! A vlast zakazuje miting protiv čega? To može biti samo miting za nasilje. U međuvremenu nam se dešava još jedna tragedija.
Apelujem prvenstveno na svoje sugrađane da ustanu protiv nasilja, dosta je nenormalnog i predugo traje, ako se nasilje podržava u bilo kom smislu, odričemo se elementarne čovečnosti.
Beograd, Mladenovac, Radojevo, Zrenjanin. A vlasti, kao majka, poručujem: Idite već jednom i ostavite nas da podižemo ono što volimo, ostavite nam našu decu! Srbija vapi i krvari.

Sonja Pernat
SSP Zrenjanin