Petrović: Po izveštaju Međunarodnog instituta za demokratiju Srbija je daleko ispod globalnog proseka

 06. septembar 2022. 00:00

U izveštaju Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu asistenciju (IDEA) iz Švedske, Srbija je svrstana među hibridne režime zajedno sa Angolom, Demokratskom Republikom Kongo, Gabonom, Kuvajtom, Mauritanijom, Nigerijom… Da je sve ono o čemu od svog osnivanja govori Stranka slobode i pravde tačno, pokazuje i činjenica da su od zemalja u Evropi, samo Srbija i Turska svrstane u hibridne režime”, izjavio je Goran Petrović potpredsednik SSP-a.

U svakoj od 165 zemalja ispitivano je 116 pokazatelja. Izveštaj IDEA je ustanovio izuzetno veliko prisustvo korupcije u Srbiji, što pokazuje neophodnost donošenja posebnog zakona o borbi protiv korupcije javnih funkcionera, ali i reformu tužilaštva i policije. Ovaj zakon biće jedan od najvažnijih zakona koji će SSP predložiti.

Prema rečima Petrovića, Srbija je po ovom izveštaju ostala daleko iza globalnog proseka u svetu i Evropi u oblastima koje se odnose na poštene i fer izbore, fundamentalna prava (pristup pravdi, građanske slobode, jednakost i ljudska prava), kao i u kontroli izvršne vlasti, odnosno u nadzornoj ulozi Parlamenta, nezavisnosti sudstva i integriteta medija.

Goran Petrović, potpredsednik SSP

Goran Petrović, potpredsednik SSP