PODRŠKA PACIJENTIMA DNEVNE BOLNICE ZA BOLESTI ZAVISNOSTI U PAUNOVOJ

 03. avgust 2023. 17:00

Zvuči neverovatno, ali je istina. U vreme kad na svakom koraku niču kockarnice i kada se povećava broj naročito mladih zavisnika od kocke i alkohola, zatvara se Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti „Prim dr Branko Gačić“ u Paunovoj ulici. Zatvara se mogućnost da se pomogne deci od 12 do 18 godina kroz program terapija u zajednici koji podrazumeva lečenje kompletne porodice i daje najbolje moguće rezultate. Zatvara se institucija u ovo tužno i stresno vreme za Srbiju kada je više nego ikada potrebna psihijatrijska i psihološka pomoć deci i njihovim roditeljima.

Zaposleni su o problemu razgovarali sa gospođom ministarkom Grujičić i dobili podršku, ali je sve ostalo samo na rečima što potvrđuje raspad zdravstvenog sistema. Obišao ih je i Gradski menadžer Čučković i obavestio kako Grad ima "druge ideje sa tom lokacijom". Polovinom jula 2023. godine građevinska inspekcija je donela odluku da se bez odlaganja zabrani korišćenje i sruši Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti. Niko zaposlene i pacijente nije obavestio kako i gde će se nastaviti rad i dragocene terapije. Svi zajedno sumnjaju da će se na ovoj lokaciji graditi nešto drugo čime bi vlast ostavila ove osetljive pacijente nezbrinute i nezaštićene.

Odbor za zdravstvo SSP se pridružuje zahtevima pacijenata i podržava protest koji su zakazali.

Zahtevamo od nadležnih da pod hitno obezbede adekvatan prostor za lečenje kao i da se krene u ubrzanu sanaciju Dnevne bolnice. Sve drugo bilo bi ne samo dokaz potpune nebrige za zdravlje ljudi već i kršenje Ustava koji grantuje zdravstvenu pomoć svakom čoveku.

Dr Jelena Stojšić i
Dr Snežana Jovanović Srzentić, Resorni Odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde