Prof. dr Vladimir Obradović: 23.000 dece u Beogradu od ponedeljka možda bez vrtića zbog najavljenih odluka odlazeće gradske vlasti

 13. novembar 2023. 15:50

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred koalicije “Srbija protiv nasilja” Prof. dr Vladimir Obradović prisustvovao je vanrednom obraćanju Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda na kojem je najavljen štrajk ovih ustanova koji će početi narednog ponedeljka.

“Odlazeća beogradska vlast na čelu sa Aleksandrom Šapićem dovela je do toga da 23.000 dece ne zna da li će od sledećeg ponedeljka ići u vrtić! Odbijanjem da se sastane sa predstavnicima privatnih vrtića i nekonzistentnim porukama sa predlozima od kojih su neki nezakoniti doveo je do onemogućavanja rada privatnih vrtića u gradu Beogradu. Odluke koje je najavio dovode do toga da vrtići ne znaju da li će imati sredstava za rad u narednih nekoliko meseci, a sve zbog predizborne kampanje", kaže ovim povodom Vladimir Obradović.

Šapićeva odluka da se novac uplaćuje direktno privatnim vrtićima, a ne roditeljima je u suprotnosti sa Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom prema kojem se lična prava ne mogu prenositi na druga fizička i pravna lica. Takođe je sporan plan po kom se novac vrtićima uplaćuje nakon 45 do 90 dana, što može dovesti do potpune nelikvidnosti i gašenja manjih predškolskih ustanova koje tako ostaju bez novca za plate zaposlenih i druga osnovna sredstva.


“Kao novi gradonačenik Beograda neću bežati od razgovora sa svim ustanovama koje rade u korist građana, a mere koje budemo donosili biće sistemska rešenja, dogovorena sa svim ključnim akterima pre saopštavanja u medijima”, zaključuje Vladimir Obradović.