SSP Kragujevac: 20 godina od kada ne radi gradska dvorana Pionir

 25. avgust 2023. 11:32

Ove 2023. godine obeležavamo 20 godine od kada ne radi gradska dvorana Pionir. Fascinantno je da vi imate građane Kragujevca  koji su u zrelim 20-im godinama,  a koji nikada nisu kročili ili videli ovu bioskopsku dvoranu, neki od njih čak nisu ni čuli za nju.

 

Govorimo ne samo o najakustičnijoj dvorani bivše Jugoslavije, već i o sali od  648  sedećih mesta smeštenih u stambenoj zgradi, koju stručna arhitektonska javnost naziva  i Palata  Pionir, koja se 1954. godine izgrađuje u autentičnom  socijalističkom stilu.

 

Kako Stranaka slobode i pravde vidi sve ove činjenice, vidi ih kao veliku šansu našeg grada. Jer ako objedinite stvari kao što su akustičnost, veličinu dvorane od 648 mesta, autentičnost njene arhitekture i ono možda najbitniju komponentu, akademski obrazovane  mlade ljude kojih imamo u zavidnom broju, a  za šta dugujem zahvalnost  Filološko umetničkom fakultetu. Kao krajnjih ishod svega navedenog dobijte super koncept koji sem Beograda niko nema u Srbiji. Salu u kojoj se mogu održavati koncerti klasične muzike džez manifestacije, opere, pozorišne predstave...

 

Šta smo sve  propustili u ovih 20 godina. Koliko nas je umetničkih i zabavnih događaja zaobišlo za ovih 20 godina jer nismo imali adekvatan prostor za njihovo održavanje  je cena koju nikada ne možemo povratiti. Za šest  meseci će   se održavati  lokalni izbori u Kragujevcu, Stranka Slobode i pravde  stavlja dvoranu Pionira u  prioritet svoje političke agende, jer upravo to je naša najveća šansa da budemo ponovo  kulturno i umetničko središte Srbije.

 

Obrad Turković, potpredsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac.

 

Obrad Turković

Obrad Turković