SSP: Kurti hitno da povuče policijske snage sa severa KiM i oslobodi uhapšene Srbe

 14. jun 2023. 09:45

Najoštrije osuđujemo nasilje i hapšenje koje su sproveli specijalci Aljbina Kurtija u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Po svedočenju Srba sa severa KiM, a naročito Marka Jakšića, izuzetno umerenog i konstruktivnog čoveka, danas su specijalci Kurtijeve vlasti držali Srbe i samog Jakšića na nišanu automatskog oružja, dok su prolaznike, čak i majke sa decom prskali suzavcem. 

 

Višegodišnje maltretiranje Srba na KiM je dodatno eskaliralo zbog potpuno destruktivnog i nasilničkog ponašanja Aljbina Kurtija koji pokušava da istera Srbe sa KiM. 

 

Zahtevamo da Kurti hitno povuče specijalne policijske snage sa severa KiM, pusti na slobodu uhapšene Srbe koji su privedeni zbog fizičkog otpora Kforu i povratak pregovorima uz formiranje ZSO i povratak Srba u institucije. Neverovatno je i potpuno neprihvatljivo da zvanična Priština pred očima cele demokratske međunarodne zajednice uživo stvara režim oružane okupacije i nasilja, tretirajući Srbe kao potčinjene u režimu aparthejda. U trenutku kad ceo svet vidi nasilničku i potpuno iracionalnu stranu Aljbina Kurtija, mora se zaustaviti guranje čitavog naroda u crnu kutiju, život pod sirenama, hapšenjima, dugim cevima i suzavcem.

 

SSP očekuje hitno delovanje međunarodne zajednice na smirivanju Kurtija i vraćanje u okvire civilizovanog ponašanja i ispunjavanje dogovora koji su postignuti ranije.

 

 

Stranka slobode i pravde