SSP Novi Sad: Rušenje stare Sokolane u Futogu je divljačko poništavanje istorije

 15. novembar 2023. 14:42

Za ovu nedelju najavljen je početak rušenja prizemnog objekta u Ulici cara Lazara 50 u Futogu, gde će nići moderna mesna zajednica sa sportskom salom. Problem je što je u pitanju „Partizan” - istorijski objekat koji je godinama unazad tendenciozno zanemarivan kako bi što više propao i izgubio na vrednosti, što je oprobani recept kako odlazeća vlast dolazi do atraktivnih parcela za svoje projekte.

 „Partizan” je izgrađen oko 1760. godine, a nekada je bila kasarna, pa žandarmerijska stanica. U prednjem delu nalazila se čitaonica, gde su se okupljali lekari i dobrotvori, kao i razne društvene organizacije koje su ličnim sredstvima održavali objekat. Kada je osnovano Sokolsko društvo, tu su se organizovali mnogi sportski sadržaji i pozorišne predstave. 
Naziv „Partizan” dobio je nakon 2. Svetskog rata i taj sportski centar bio je veoma aktivan do devedesetih. Poslednjih deset godina je napušten i ruiniran. Rušenje jednog od prvih čvrstih objekata u Futogu je divljačko poništavanje istorije. Umesto da bude obnovljen i sačuvan u autentičnom obliku, naprednjačka klika će ga sravniti sa zemljom kao da pre njih ništa nije postojalo. 
 Pitamo nadležne, koji neće još dugo biti nadležni: da li je izrađen istorijski dokument o ovom zdanju i šta nameravaju da učine sa preostalim građevinskim materijalom? Zar ručno rađene opeke iz 18. veka nemaju nikakvu vrednost ili u poremećenom SNS sistemu vrednuju samo gipsane ploče i laminate? Jesu li hiljade uglednih ljudi, koji su se vekovina okupljali u ovoj zgradi, za vas nikogoviće sasvim beznačajni? 
 
 GrO SSP Novi Sad