SSP Topola: I ove godine gori deponija

 27. avgust 2022. 00:00

Gotovo da je postala rutina da svakoga leta gori gradska deponija u Topoli. Danas, u popodnevnim časovima došlo je do požara na deponiji.

Deponija se nalazi u naseljenom mestu na samo kilometar vazdušnom linijom od samog centra Topole. S obzirom da se deponija decenijama nalazi tu gde jeste otrovni gasovi koji nastaju tokom gorenja svih vrsta otpada utiču štetno kako na zdravlje ljudi, tako i na životnu sredinu, prvenstveno na vazduh i zemljište.
Na deponiji ne postoji reciklažni centar tako da se ne vrši nikakva prerada otpada. Lokalna vlast je još prošle godine obećavala da će se od septembra 2021. godine otpad odvoziti na regionalnu deponiju u Lapovo ali to se ni posle skoro godinu dana nije ostarilo.

OO Stranke slobode i pravde Topola i ranije je ukazivao na problem gradske deponije, jedini odgovor od nadležnih je bio da mi ne razumemo ništa vezano za tu temu. S obzirom da se požari na deponiji pojavljuju gotovo svakoga leta, što samo znači da postoji problem koji se ne rešava, nisu ni nadležni pokazali neko znanje.

OO Stranke slobode i pravde Topola osuđuje nemar i nebrigu lokalne vlasti koja je direktno nadređena komunalnom preduzeću koje je zaduženo za deponiju u Topoli. Predlažemo da se po hitnom postupku, kao što su predstavnici lokalne vlasti obećavali, sav otpad odvozi na deponiju u Lapovo kako bi se sprečila ekološka katastrofa koja može kako sada, tako i u budućnosti ostaviti ogromne posledice na zdravlje ljudi i ceo ekosistem.

SSP Topola