Stefanović: Mora se jasno videti ko je odgovoran, a ko se kocka sudbinom Srbije

 09. mart 2023. 14:00

- Nemamo više prostora da kalkulišemo i već nas skupo košta to što do sada nismo uskladili svoju spoljnu politiku sa EU i to je jedinstvena poruka Evrope. - rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović komentarišući razgovore koje je imao sa visokim zvaničnicima zaduženim za proširivanje EU u Briselu i dodao: Izolovani smo od sopstvenog kontinenta, zaustavljene su evrointegracije, nema novih investicija već samo realizacije dogovorenih pre nekoliko godina. Otežana je ekonomska saradnja, saradnja u oblasti nauke. Po rečima samog Aleksandra Vučića plaćamo veću kamatu na kredite, a postoji realna opasnost od uvođenja ekonomskih mera koje bi se direktno odrazile i na plate i na penzije. Ako Srbija ne uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i ne uvedemo delimične sankcije Rusiji, rekao je Stefanović.

​​​​​

Komentarišući predlog sporazuma o KiM Stefanović je rekao da u njemu nema skoro ništa dobro za Srbiju i da je za SSP nasporniji član 4. u kojem se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu KiM u UN. "Plan je nepovoljan po Srbiju, ali je usvojen i biće implementiran i ne treba trošiti vreme na njegovu analizu. Niko pre objavljivanja ovog papira nas nije pitao ništa, već tri godine predlažemo rešenja - usvojili smo Deklaraciju o pomirenju sa albanskim narodom, predlagali raspravu u koju bi se uključile sve institucije u ovom društvu, predlagali mešovitu komisiju koja bi usvojila jedinstvenu platformu za pregovore o KiM. Svi predlozi su odbijeni i sada imamo papir koji je loš po Srbiju i koji je usvojen."

- Poruka iz Evrope je "pomozite nam, da vam pomognemo", jer je danas teško biti uz Srbiju koja ponovo odbija da svoju spoljnu politiku usaglasi sa EU. Da smo uveli bar delimične sankcije Rusiji, danas bi naš položaj bio bolji, da smo se približili Evropi i papir koji smo dobili bio bi bolji.
Kao predsednik skupštinskog Odbora za spoljnu politiku insistiraću da se zakaže sednica na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji koju sam predložio o uvođenju dela sakcija RF. Nema više vremena, mora se jasno videti ko je odgovoran, a ko se kocka sudbinom Srbije, zaključio je Stefanović.