Stefanović: Neusklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU opasna po naše interese i budućnost

 18. oktobar 2022. 00:00

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde predsednik Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije Borko Stefanović, rekao u intervjuu za dnevni list “Nova” da je neusklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU opasna po naše interese i budućnost. On je rekao da će, nakon formiranja Vlade Srbije, predložiti da se na plenarnoj sednici Skupštine Srbije raspravlja o uvođenju sankcija Rusiji.

Stefanović ističe da reakcija ruske strane na uvođenje sankcija neće biti pozitivna, ali da ne veruje da će doći do jednostranog raskidanja potpisanih sporazuma o uvozu gasa. On dodaje kako je siguran da će Rusi razumeti da Srbija želi u Evropu i da je to njena budućnost.

Ta opasnost postoji i sve više se o tome može čuti u porukama koje dolaze iz Brisela i iz glavnih gradova država članica EU. Problem usklađivanja viznog režima je samo deo problema, pošto se ovde vidi koliko je naša neusklađenost sa spoljnom politikom EU opasna po naše interese i našu budućnost. Naime, ta neusklađenost čini od Srbije izolovanu i prokuženu državu u Evropi, lošeg učenika kojeg svi ćuškaju i pronalaze nove razloge za to. Taj film smo, nažalost, već gledali ne tako davno i nemamo prava da svoj narod i njegovu budućnost, stabilnost i mir dovodimo u takvu poziciju. Sve glasnije se mogu čuti i diskretne najave o nedolascima stranih investitora i nesigurnosti tržišta za one koji su već u Srbiji. To bi moglo imati za posledicu veoma loš ishod za našu privredu, životni standard građana i njihove plate. Ako se Srbija odluči da u ovom važnom momentu naše istorije ostane izolovana i odvojena od Evrope, gde po svemu pripadamo i gde je gotovo sva naša trgovinska razmena i odakle nam dolazi najviše ulaganja i donacija, šteta bi bila ogromna. O tome nećete čuti ništa od onih koji zagovaraju nepostojeću političku neutralnost. Oni samo pričaju bajke o tome kako Evropa propada i kako će uskoro oni nas moliti za poslove i grejanje. Istina je potpuno drugačija. Srbija sa sve jeftinijom ruskom naftom ima najskuplje gorivo u širem regionu. Zamislite tek kako ne bismo mogli da branimo naš stav o KiM ako smo izolovani I odvojeni od svog kontinenta?

Najavili ste da ćete zakazati Odbor za spoljne poslove Skupštine na kom će se razmatrati uvođenje sankcija Rusiji? Kad bi taj odbor mogao da se održi?

Na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine ćemo razmatrati dokument koji ću podneti Ii koji će tražiti da Srbija što pre uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, naročito prema restriktivim merama prema Rusiji zbog nelegalnog vojnog napada, agresije, na suverenu zemljuj i oduzimanje njenih teritorija, što je sve u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Kakav god da bude ishod glasanja nakon debate u Odboru, ja ću svakako taj dokument predložiti i na plenarnoj sednici Skupštine. To će se desiti vrlo brzo nakon formiranja Vlade.

Kakva je procedura ukoliko Odbor usvoji vaš predlog?

Ukoliko Odbor usvoji predlog o usklađivanju, svakako taj predlog odlazi na plenarnu sednicu Skupštine Srbije na izjašnjavanje. Naravno, vodiće se debata na kojoj će svaka stranka moći da iznese svoj stav o ovom važnoj temi I da ukrstimo argumente, za i protiv sankcija ruskom rukovodstvu. Te sankcije svakako ne mogu biti dobra stvar. Mi u SSP ne verujemo da su sankcije kao takve dobar instrument, naročito jer je upravo naš narod bio pod jednim od najtežih sankcija u istoriji. Ipak, nakon hiljade žrtava rata u Ukrajini, miliona izbeglica, pokušaja odvajanja teritorije Ukrajine suprotno međunarodnom pravu, pretnji nuklearnim ratom od strane Moskve, ali I činjenice da je cela Evropa stala na jednu stranu i da je svet postao crno beli i da naš kontinent i našu kuću deli novi zid, mi prosto ne smemo ostati sa pogrešne strane i moramo se svrstati uz ostatak našeg kontinenta. To je teška odluka, ali je racionalna. Moramo se rukovoditi isključivo interesom, kao i svi ostali. Nije se Rusija rukovodila srcem kad je odbila da uveze naše automobile iz Kragujevca ili kad je glasala za sankcije protiv nas 1992, ili kad je Putin povukao vojsku sa KIM 2003. Nisu se rukovodili emocijama prema nama ni kad su otvorili diplomatsku kancelariju u Prištini u prisustvu kosovskog premijera. Tako moramo i mi. Tako ćemo zaštititi naš narod, ekonomiju i našu budućnost. Sve drugo je opasni avanturizam koji Srbija neće izdržati i koji bi ugrozio našu stabilnost i mir.

Mislite li da će vlast na kraju prihvatiti predlog da uvede sankcije Ruskoj Federaciji?

Ne želim da prognoziram. Razumem da ova veoma loša vlast u svemu, sada vaga kako će reagovati birači SNS i razmišlja o svom rejtingu. Ipak, postoje situacije u životu svake države kad je nužno pokazati hrabrost i državničko držanje. Iako znam da je to naprednjacima strana stvar, mislim da na ovom pitanju nema puno izbora i čekanja. Uostalom, to će se sve ubrzo videti.

U kojoj meri bi te sankcije mogle da pogode Rusiju? I kakvu reakciju bi mogli da očekujemo s druge strane?

Reakcija ruske strane svakako neće biti pozitivna, ali teško mogu da zamislim da jednostrano raskidaju potpisani sporazum o uvozu gasa ili da počnu da naplaćuju astronomske iznose, kad već to ne čine prema državama koje su im davno uvele sankcije. Siguran sam da će Rusi razumeti da Srbija želi u Evropu i da je to naša budućnost, kao i da je to suvereno pravo svake države. Verujem da i u Moskvi znaju da je njihovo pozivanje na kosovski presedan u nelegalnom oduzimanju ukrajinskih teritorija nešto što mi u Srbiji ne možemo videti kao prijateljski čin. Ali to su interesi. I tako ćemo postupiti kao mala zemlja, ali koja ima svoj jasan put.

Nedavno je objavljeno da su Nemačka i Francuska ponudile Beogradu i Prištini predlog sporazuma prema kom bi Srbija dobila mesto u EU, a Kosovo stolicu u UN. Kako vama deluje ovaj predlog?

Ne volim da komentarišem predloge koje nisam video, to bi bilo neozbiljno. Ono što jeste jasno je da se približavamo ubrzanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da oko tog pitanja postignemo što širi konsenzus u Srbiji. Moramo pregovarati o svim otvorenim pitanjima sa Prištinom, ne možemo I nećemo priznati nezavisnost Kosova. Ne mislim da je dobro da Kosovo bude članica UN ili da uđu u NATO. Mislim da Srbija svakako mora biti protiv toga. Ipak, rešenje se nazire i moramo biti spremni za dane pred nama, diplomatijom i razgovorom, čuvajući mir i naš Ustav. Najvažnija je sigurnost i život Srba na KiM, naše nasleđe, ali i potreba da ne ukinemo sebe kao državu time što bismo priznali deo sebe za nezavisni entitet. To u miru niko uradio nije, te Srbija mora diplomatski da se izbori za takvu poziciju, što neće biti jednostavno ni lako. To je pitanje na kojem bi trebalo da prestanu stranački ratovi i busanje u prsa bez posledica.

Deo političkih stranaka vam zamera da niste dovoljno oštri prema vlastima i da izbegavate da govorite o Aleksandru Vučiću. O čemu se tu radi?

To prosto nije tačno. Najaktivnija smo opoziciona stranka u Srbiji sa više od 260 nastupa, saopštenja, priloga, akcija u poslednja dva meseca, sve u najjačoj kritici prema režimu ali i jasnim predlozima u interesu građana. Imali smo, mahom naš predsednik Đilas, više od 1500 naslovnih strana u režimskim tabloidima, dok mnogi i danas nemaju nijednu. Danas režim, prosto, ignoriše celu opoziciju. Naš stav je potpuno jasan i milion puta ponovljen svuda – ovo je najgora vlast u istoriji Srbije. SNS je odgovorna za divljanje cena, propast javnih preduzeća i neodgovorne i nestručne kadrove, za korupciju koja izjeda naše društvo, mržnju i podele i gušenje svih sloboda. Na vrhu piramide političke odgovornosti se nalazi Alekandar Vučić, kao najodgovorniji za sve svoje izbore i saradnike.