Tepić: Novi zakoni pokušaj legalizacije Telekomovih poslova u medijskoj sferi i nastavak medijskog mraka

 18. oktobar 2023. 14:05

"Kao i svaki diktator kada oseti da gubi vlast, odlučio je da uvede potpuni medijski mrak i izmeni medijske zakone na taj način što će SBB finansijskim iscrpljivanjem naterati da napusti Srbiju i da tako Nova i N1 nemaju gde da se emituju. Dobro je što se medijska javnost uzbunila, što se opšta javnost uzbunila i što smo reagovali svi mi kao predstavnici parlamentarnih opozicionih stranka, izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i podsetila da su oni najavili odlazak narodnih poslanika, na sednicu Vlade, da bi je upozorili da joj ne pada na pamet da takva zakonska rešenja šalje u skupštinsku proceduru.

“Dobro je što se oko nekih članova zakona uspostavio konsenzus i što su loša rešenja izbrisana. Međutim, imajući loše iskustvo, mi im ništa ne verujemo. Ko je taj tajni zakonopisac koji se pojavio i koji je bez znanja radne grupe i stručne javnosti dopisao ta dva stava preko noći? Ko je smislio takav scenario da uvede medijski mrak u Srbiju? Čak i ako se to ne ponovi, moguće je da se samo jednim amandmanom vlasti suština tih zakona promeni. Naravno da ćemo mi našim amandmanima uticati i učinite sve da se tako nešto ne dogodi“, rekla je Tepić.

Tepić je rekla da je namera legalizacija svega onog što je državni "Telekom", zarobljen od strane Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića radio u medijskoj sferi proteklih godina.

-Vi znate koliko smo primera davali, i na koji način su se putem "Telekoma", direktno ili indirektno kupovali mediji kako bi veličali režim i služili kao batina za opoziciju.

„Ovim zakonom će se omogućiti da Telekom postane vlasnik TV Prva i B92. Sada sa ovim rešenjem u zakonu je potpuno normalno očekivati da će se Telekom pojaviti kao vlasnik "TV Prva" i "TV B92" i tabloida "Kurir“, izjavila je Tepić.

Znate da je "Telekom" naš novac dao "Kopernikusu", malom operaturu u to vreme kojim je vlasnik te kuće, Milovanović, kupio B92 i TV PRVA i sada sa ovim rešenjem u zakonima je potpuno normalno očeikivati da se to sve legalizuje. Sećate se i čuvenog ugovora od 38 miliona koji je "Telekom" dao Žeželju, koji je u međuvremenu postao multimilioner, za fiktivni posao i sada po tom ugovoru ima pravo da traži svoja prava nazad. 

Ona je rekla da je dan pre završetka javne rasprave o novim medijskim zakonima, gde su predstavnici ministarstva rekli da menjaju zakon zbog "Telekoma", REM dodelio tri dozvole povezanim licima "Telekoma Srbije".

-Dozvole su dodeljene privrendom društvu "Arena channels group" koji je u stopostotnom vlasništvu "Telekoma Srbija". Ili se krije ili ne postoji zapisnik sa te sednice REM-a, ali to se dogodilo neposredno pre završetka javne rasprave. 

 

„ Sad imamo situaciju da čak imate impresiju da su se ovi članovi ubacili da se o njima više raspravlja, da bi se na kraju pogodba svela na to da se prećuti za Telekom. Mi ćemo uložiti amandmane i pokušati da sprečimo Telekom u vlasničkoj strukturi medija u Srbiji. To znači da imate potpuni mrak u Srbiji, s obzirom na to da peta frekvencija još nije dodeljena, a imamo REM koji je sluga SNS-a i Aleksandra Vučića“, zaključila je Tepić.