Zahtevamo momentalno odobrenje Nikitinu da se vrati u svoj dom

 13. jul 2023. 14:11

Besramni, ali i zabrinjavajući događaj kada je jutros zabranjen ulazak u Srbiju ruskom antiratnom aktivisti i kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina, Pjotru Nikitinu, otvorio je pitanje da li vlast Aleksandra Vučića od sada zabranjuje ulazak u Srbiju Putinovim kritičarima?!

Stranka slobode i pravde smatra nedopustivim proglašavanje Pjotra, Nikitina, čoveka koji sa dvoje dece u Srbiji živi već sedam godina, nepoželjnim u našoj zemlji i označavanjem da je bezbednosna pretnja po Srbiju.
Dodatno je uznemirujuće što se ovaj postupak po nalogu Bezbednosno-informativne agencije dogodio upravo uoči jutrošnjeg sastanka Aleksandara Vučića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka, što odmah otvara pitanje i da li je ovo bio "dar" ambasadoru Rusije od strane direktora BIA Aleksandra Vulina i njegovog nalogodavca Vučića nakon stavljanja Vulina na američku "crnu listu"?! Podsetimo, Vulin je od pre dva dana pod sankcijama američkog OFAC-a zbog umešanosti u organizovani kriminal, trgovinu drogom, oružjem i zloupotrebe službenog položaja, ali i zbog nedela poput praćenja ruske opozicije u Srbije i izveštaja o tome koje je potom lično nosio u Moskvu, a špijunirani ruski opozicionari uhapšeni i osuđeni na dugogodišnji zatvor.
Zahtevamo momentalno odobrenje Nikitinu da se vrati u svoj dom i porodici u Beogradu, kao i odgovore na sva postavljena pitanja, ne večeras na Pinku kako je to Vulinov nalogodavac Vučić najavio, nego odmah, uz njihovu zajedničku odgovornost za sramotu koju iz dana u dan nanose građanima Srbije, bezbednosnom sistemu i međunarodnom ugledu naše države.
Stranka slobode i pravde